Blog

Web na míru

Jak složité je udělat web na míru?

To může být dost ošemetná otázka a nelze na ni zas tak snadno odpovědět. Každý web se tvoří individuálně a vždy je potřeba co nejlépe vyhovět požadavkům klienta. Jak to, tak už bývá, každý má odlišnou představu o funkcích, grafice, ale i rozpočtu a od toho se dále odvíjí i délka provedení a náročnost.

 

Čím to vše začíná?

Pojďme si nastínit, jak celý proces přímo u nás vlastně funguje. První komunikace probíhá v návaznosti na zaslanou poptávku, kterou řešíme telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu. Následuje první schůzka. Určíme si základní požadavky a představy. Dále vypracujeme podrobnou analýzu obsahu, vytvoření časového plánu a schválení rozpočtu.  

 

Empatie je základ

Je pro nás důležité se na klienta co nejlépe napojit a porozumět jeho potřebám. Umět se vcítí je naprostou nezbytností. Klienta vnímáme jako někoho, komu pomáháme na cestě k dosažení jeho cíle. Často musíme i sami trochu číst mezi řádky a snažíme predikovat, co by se klientovi mohlo líbit, když zrovna sám nevysloví konkrétní požadavek.

 

Vznik webu od A do Z

Pro někoho možná old school záležitost, ale prvotní wireframe nápad začínáme vždy na papíře. Společně s klientem sepíšeme různé myšlenky a představy, ze kterých dál vycházíme. Společně se vrhneme i do tvorby textací a claimů.

Následně přecházíme k tvorbě návrhu grafiky. Vytvoříme grafický návrh podstránek a mimo jiné i prototypy s animací, ze kterého si může klient živě představit chování určitých položek a případně nám sdělit, zda chce funkci změnit nebo ponechat.

Po schválení grafiky se přechází ke kódování a backend programování. V těchto fázích vzniká opravdová magie, která není příliš snadná a zabere poměrně dost času. V neposlední řadě přecházíme s klientem k testování webu před samotným nasazením. Na testování si vymezíme určitý čas a testujeme všechny funkce, aby se doladily poslední detaily. Pak už konečně přecházíme k samotnému nasazení webu naostro.


Co je pro nás zásadní?

Klientův feedback je pro nás velmi potřebný, ať už v průběhu celého procesu, tak i po dokončení projektu. Napomáhá nám to se neustále zdokonalovat a posouvat u dalších projektů a můžeme se tak vyhnout i případným chybám, které se mohou vyskytnout. Postupy na tvorbu webu jsou všude různé, vždy je však důležitý jediný cíl = naslouchat a vyhovět potřebám klienta.