Blog

Likee – konkurent TikToku, který přináší výzvy a obavy

Pokud působíte poslední dekádu na internetu, jistě jste zažili raketový vzestup a pád mnoha sociálních sítí jako například Vine, Myspace, Google+ či z těch novějších Clubhouse nebo BeReal. Není novinkou, že po nástupu nové unikátní sociální sítě začnou vždy největší tržní hráči kopírovat jedinečné funkce, které přináší. Takto se například podařilo na dlouhou dobu Instagramu vyšachovat Snapchat, když přidal funkci Příběhů na 24 hodin.

V současné době je nejrychleji rostoucí sítí TikTok s více než miliardou aktivních uživatelů po celém světě. Na začátku jej, jako obvykle, objevila nejmladší generace uživatelů, tedy Gen Z. Z TikToku se na několik dalších let stalo útočiště pro teenagery na internetu. S rostoucí popularitou se začali přihlašovat i starší uživatelé.

S jejich příchodem se začal měnit i obsah. To, co začalo jako síť, kam nahrávaly děti krátká videa, jak tančí a dělají lip sync na populární písničky, se postupně stalo platformou, kde lze najít vše. Od vtipných skečů přes módní tipy, zahradnická videa, až po tříminutové eseje, které vysvětlují složitá sociálně-politická témata. V současnosti si na TikToku najde každý přesně to, co hledá. Lidé dokonce nejprve hledají řešení problému na TikToku a až poté na Googlu.

V dnešní době již vídáme běžně dítě s dudlíkem, jak používá tablet, díky čemuž už předškoláci dokážou surfovat po internetu. To znamená, že generace Z už není tou nejmladší skupinou, která je na internetu aktivní. Pro tuto nejmladší generaci se začalo používat označení Alpha a její nejstarší členové mají dnes 13 let. Je pochopitelné, že jsou pro ně Millennials již ve stejné pozici jako pro Gen Z Boomers. Z tohoto důvodu pro ně již síť, kterou mají s velkou pravděpodobností v mobilu jejich rodiče, není tak atraktivní. Přirozeně si na internetu hledají své útočiště, kterým se v poslední době stala také sociální síť Likee.

Mladší sestra TikToku

Tato singapurská aplikace je přímým konkurentem TikToku, protože funguje na identickém principu. Už po otevření je problémem od sebe obě aplikace odlišit. Uživatelské rozhraní je téměř k nerozeznání. Likee nabízí běžnému uživateli stejné možnosti jako TikTok. Můžete tam bez omezení sledovat jedno video za druhým, bez přestávky, jednoduchým potáhnutím prstem.

Odvrácenou stránkou Likee je právě nedostatek starších uživatelů a seriózních tvůrců obsahu, kteří by dokázali dodat hodnotný obsah. Většinu obsahu tvoří mladiství uživatelé, kteří stejně jako na začátku TikToku, tvoří primárně pouze amatérská taneční videa. Problém nastává v tom, že choreografie mají často příliš sugestivní podtón. Mladí „tanečníci“, kteří ve videu účinkují, nejsou plnoletí, což pro ně může představovat velké nebezpečí.

Americký server Bark.us, který se zaměřuje na bezpečné používání internetu a rodičovskou kontrolu, ohodnotil Likee nejnižším možným hodnocením – ⅕ bodu. Odborníci došli k závěru, že je síť plná nebezpečného obsahu, neposkytuje možnosti rodičovské ochrany a data nejsou dostatečně zabezpečena. Mimo jiné se na ní pohybuje příliš mnoho pochybných jedinců, kteří nemají v plánu nic dobrého. Mnoho uživatelů se skrývá za AI animacemi, což ztěžuje určení, zda je uživatel reálný, nebo je to bot. Člověk, který se prezentuje jako 12letá dívka, nemusí být ve skutečnosti takový, jak se zdá.

Sociální síť Likee může být pro mladou generaci Alpha atraktivním místem, ale zároveň přináší vážné obavy ohledně bezpečnosti a obsahu, který se tam šíří. Je důležité, aby rodiče a odborníci na internetovou bezpečnost věnovali pozornost této platformě a společně pracovali na zajištění online bezpečnosti dětí.

Zdroje: bark.us, businessofapps.com,
attentionalways.com